Modelfoto af @louisemias
En ny artikel fra DR.dk fortæller om, hvordan tidspres på hospitalerne ofte kan forårsage, at syge børn går glip af amning. Her hos Milker.dk har vi samlet nogle vigtige punkter fra artiklen, som vi tænker, du vil finde interessante. Du kan læse dem her:
Spædbørn udskrives uden fuld etableret amning
Grundet de mange positive effekter amning har vist sig at have på spædbørn, anbefales det ofte til mødre af sundhedspersonale. Dog viser nye tal at 4 ud af 10 indlagte spædbørn udskrives uden, at der er etableret fuld amning hos moren og barnet. Ifølge overlæge Jesper Padkær Petersen er årsagen til dette tidspres og mangel på sygeplejersker.
”Vi er bekymrede for, at det offentlige sundhedssystem i dag har så travlt, at rammerne for de nyfødte børn og deres mødre, når de er indlagt, ikke kan tilbyde den tryghed og støtte, der er nødvendig for, at amning kan etableres,”
– fortæller Jesper Padkær Petersen i artiklen fra DR.
Mangel på sygeplejersker
Hvis spædbørn er indlagt på neonatal-afdeling, kan det forekomme, at der er mangel på en ammerådgiver, da ammerådgivere på en neonatal-afdelinger typisk er sygeplejersker, som i forvejen er en mangelvare, selv på de nyfødtes afsnit. Dette oplever Jesper Padkær Petersen, og han siger:
”Hvis jeg skal vælge at bruge min sygeplejerske på et akut sygt barn eller ammerådgivning, så har jeg ikke noget valg. Jeg er altid nødt til at bruge dem på det sygeste barn.”
Derfor er der altså mange mødre, som ikke får etableret fuld amning med deres spædbarn på neonatal-afdelinger, da amning tager tid og tålmodighed, men ofte også professionel vejledning fra sundhedspersonale, som der altså ikke altid er til rådighed på hospitalerne.
Hospitalerne håber på en forbedring i fremtiden
Mange hospitaler rundt i landet ønsker at rette op på mangel af sundhedspersonale til ammerådgivning i fremtiden.
Neonatal-afdelingernes egen målsætning er, at 70 procent af nyfødte, som har været indlagt i over fem dage, skal ved udskrivelse være fuldt ammede. Dog viser nye tal fra regionernes kliniske kvalitetsudviklingsprogram, at dette kun gjaldt for 60 procent af de nyfødte sidste år.
”Man er nødt til at gøre det til et prioriteret mål, ellers kommer det ikke til at ske,”
– siger Jesper Padkær Petersen.
WHO’s og Sundhedsstyrelsens råd om amning
Ifølge WHO (Verdenssundhedsorganisationen) og Sundhedsstyrelsen er modermælk det bedre valg frem for modermælkserstatning. Amning bliver anbefalet blandt andet fordi, modermælken styrker et nyfødt barn, og så beskytter det barnet mod flere forskellige sygdomme og alvorlige infektioner. Desuden hjælper amning med at etablere tilknytningen mellem mor og barn.
Her hos Milker
Hvis du vælger, at amning er den rigtige vej at gå for dig, ønsker vi, her hos Milker.dk, at hjælpe dig på vej. Vi har masser af styles perfekt til amning og til hele året rundt! På vores hjemmeside kan du finde alt fra bløde amme-bh’er til skønne ammekjoler. Vores ammetrøjer i uld er især perfekte her til vinter.
Tjek nogle af vores nuværende yndlings styles ud her: