Din sofa kan skade dit ammebarn alvorligt

Der findes giftige fluorstoffer overalt omkring os. Fra sofaen til vinterstøvlerne. Fra pizzabakken til bagepapiret. Desværre kan disse stoffer skade din ammebarn. Læs med og find ud af hvordan.

Sofaen i stuen virker ikke ligefrem farlig. Men det er den muligvis for dit ammebarn.

En ny undersøgelse fra SDU viser nemlig, at ammende mødre kan overføre fluorstoffer til deres spædbørn gennem modermælken. Faktisk i sådan en grad, at et barn efter endt amning har et højere indhold af fluorstoffer i blodet end moderen selv.

Fluorstofferne har længe vækket bekymring i forskningsmiljøet, fordi stofferne kan have alvorlige konsekvenser for helbredet eksempelvis nedsat fertilitet, hormonelle forstyrrelser og skader på immunforsvaret. Og nu dokumenterer denne undersøgelse, at der er seriøse bivirkninger ved fluor, som ingen af os ønsker for vores små ammebørn.

 

Fluor is all around us

Hvis det bare kun var kærlighed, som omgav os. Desværre gælder det også for fluor.

Fluorstofferne findes overalt i vores omgivelser fra vandtætte eller smudsafvisende tekstiler til emballage og madvarer. Fluor findes altså i helt almindelige ting som pizzabakker og vinterstøvler. Vi må heller ikke glemme bagepapir og mikrobølgepopcorn. Det er altså ikke tilstrækkeligt at skrotte den smudsafvisende sofa. Der skal mere til.

Som forbruger kan det virkelig være svært at forestille sig, hvor mange helt almindelige varer, der kan være fluor i.

 

Hvad er fluor egentligt?

Fluor er en giftig gas, som ikke må forveksles med den fluorid, der findes i tandpasta. I USA har man påvist sammenhæng mellem tilfælde af kræft og fluor i drikkevandet. Og nu er retssagerne begyndt at rulle.

Også i Danmark er forskerne på barrierene. Professor i miljømedicin, Philippe Grandjean, på SDU udtaler i Ingeniøren: ”Hvis jeg overhovedet kan undgå det, så vil jeg ikke have polyfluorerede stoffer inden døre”.

Det er alvorlige bivirkninger, vi potentielt udsætter vores små ammebørn for – vel at mærke uden vi helt er klar over, hvilken effekt en regnfrakke eller en sofa kan have.

 

Hvordan kan du undgå fluor?

Her er tre gode råd til, hvordan du kan minimere optagelsen af fluor og dermed minimere den potentielle skade på dit lille ammebarn.

  1. Spis økologisk. Det giver sig selv, at jo mindre tilsætningsstoffer som fluor, der findes i din mad, jo mindre fluor optager du. Det er godt nyt for ammebarnet.
  2. Køb økologisk tøj, når du ammer. Jo mindre stoffer, du udsætter dig selv for, jo mindre skadelige fluorstoffer optager dit barn. Eksempelvis denne ammebluse i økologiske materialer fra Milker.
  3. Læs det med småt. Vær opmærksom, når du køber regntøj, vinterstøvler, ny sofa og så videre. Hvad er materialerne egentligt lavet af? Det er måske rart med en sofa, der er lavet af smudsafvisende materiale, men er det nødvendigt, hvis det betyder, at du udsætter dig og resten af familien for skadelige stoffer?

Kilder:
DSU studiet er lavet af Miljømedicin på SDU og Harvard School of Public Health, som står bag studiet sammen med kolleger på Københavns Universitet og Færøernes Sygehusvæsen.

SDU Forskernes resultater er offentliggjort online i tidsskriftet Environmental Science & Technology.

http://ing.dk/artikel/forskere-alle-advarselslamper-blinker-fluor-stoffer-163759
http://ing.dk/artikel/forskere-opfordrer-til-boykot-af-fluorstoffer-126977
http://videnskab.dk/krop-sundhed/vi-spiser-giftige-fluorstoffer-i-ra-maengder

Article Categories: Amning
Article Tags:
Go Back
  • Bag Milker’s blog

    Hej. Jeg hedder Adelaide, og det er mig, som skriver Milkers blog. På min blog finder du artikler om amning, babyer, familieliv med mere. Selv er jeg gift og har tre dejlige børn. Det er også mig som står bag design, produktion og kundekontakt hos Milker.

  • Seneste indlæg

  • Følg os på Instagram

  • Kategorier

Sign on to get special offers first

We will award you with our ten best tips for nursing moms